Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализ на основните

...
  Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализ на основните
Коментари Харесай

АТДБ пресметна, че тази зима отоплението на малко жилище ще струва 160 лв на парно и 620 лв на газ

  Асоциация на топлофикационните сдружения направи експертен разбор на главните способи за отопление, с цел да помогне на клиентите в избора кой вид да изберат. Припомняме, че има повишаване при всички способи на отопление спрямо миналата година.

    Според разбора на специалистите най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. Разликата сред двата източника е близо 4 пъти в интерес на парното.

    Ето и данните на Асоциация на топлофикационните сдружения в България:    
Средна сметка през зимата за отопление
     Двустаен апартамент    Тристаен апартамент
     2021    2022    2021    2022
Парно    120 лв    160 лв    250 лв    325 лева
Газ    180 лв    620 лв    260 лв    900 лева
Ток    215 лв    225 лв    345 лв    360 лева
Пелети    150 лв    270 лв    220 лв    400 лева

    От Асоциацията означават, че по отношение на предишния септември покачването на цената на природния газ за битовите потребителите е 250%. На последващо място е нарастването на звук пелети – 56%. Топлинната сила е поскъпнала с към 30% приблизително за страната, имайки поради пониженото Данък добавена стойност. Като е значимо да се означи, че има топлофикации, като да вземем за пример в Бургас и Плевен, където покачването е под 1%. Най-малко е повишаването на тока, единствено 4%, само че все пак електрическата сила не е най-евтиният способ на отопление през тази зима.

    Експертите означават, че данните отразяват моментната обстановка, защото цените на природния газ и пелетите могат да променят скоро.

     " Цяла Европа се стреми към понижаване на потреблението на сила и България също би трябвало да предприеме стъпки за реализиране на тази цел. Важно е потребителите да знаят, че производството на топлофикациите зависи от потреблението и не може да бъде понижено централно. " изясни ръководителят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев.

    Експертът обърна внимание, че главната неточност на клиентите, които употребяват най-евтиния метод  за отопление, а точно централното парно е, че се пробват да отопляват повече от 1 помещение с един нагревател. По думите му по този метод радиаторите работят неефективно, тъй като се стремят да затоплят прекомерно огромно пространство, което покачва потреблението, а оттова и сметката за парно.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР